Понад тисяча унікальних робіт про маму, тата, рідний край та Україну, в різних формах, розмірах і втіленнях надійшла від молодих черкаських майстрів пензля та олівців на Перший обласний конкурс дитячого малюнка «Мирна Україна», заснований Благодійним фондом Людмили Русаліної «Разом». Так, за підтримки обласного управління освіти, протягом майже двох із половиною місяців удалося зібрати унікальні роботи дитячої творчості з різних куточків Черкащини. Найактивнішими з них були Черкаси, Золотоноша,Умань, Звенигородка та Сміла.

Сам конкурс «Мирна Україна» відбувався у три етапи: на першому організатори відібрали 250 робіт, які повністю відповідають вимогам конкурсу, другий етап пройшло вже 130 картин, і вже на третьому етапі зі 130 кращих робіт поважне журі з представників художньої еліти Черкащини обрало 12 переможців у двох вікових категоріях (молодша: від 6 до 12 років, старша: від 13 до 16 років).

– У межах цього конкурсу низка художників і викладачів мистецтва, серед яких і я, мала змогу зустрітися саме із дитячою творчістю. І ця зустріч доволі цікава, – відзначає член журі конкурсу «Мирна Україна» Віктор, заслужений художник України Віктор Олексенко. – По-перше, конкурс зібрав роботи дітей різної вікової категорії та з усіх куточків Черкащини, що відобразилося відповідно і в картинах. І ці твори справді вразили всіх членів журі, спонукали до роздумів і певних дискусій. Особливо вразив дитячий погляд на світ молодшої вікової категорії, його певна ще наївність, адже дитина, коли малює передає свої безпосередні враження, й вони здатні дістатися у найпотаємніші куточки наших із вами, дорослих, душ.

Так, за дискусіями і оцінками журі, переможцями конкурсу «Мирна Україна» визначили такі таланти:Софія Скорина, Кришталь Анна з Черкас вибороли перше місце. Софія Чепур (Шпола), Дар’я Мокій (Золотоноша), Марія Тимошенко (Черкаси) Олександр Абрамчук (Черкаси) вибороли друге місце. Третє місце посіли Анастасія Безменова (Черкаси), Дарина Євич (Черкаси), Владислава Прихно (Червона Слобода), Катерина Ілляшенко (Руська Поляна), Богдан Коробов (с. Ліпляве Канівського району) та Олександра Єрмоченкова (с. Деньги Золотоніського району). Ще 24 юні художники отримали спеціальні відзнаки та призи від журі та засновників конкурсу.

– Пріоритетним напрямком діяльності фонду є робота з обдарованими дітьми, малюками з незахищених верств населення та дітьми з інвалідністю. Системно проводимо відповідні акції, конкурси, фестивалі, аби підтримати дітей і створити їм майданчик для розвитку своїх талантів. Цього разу конкурс мав на меті визначити на Черкащині юні таланти у малюванні, щоб надати їм так звані «стипендії» (грошову винагороду) для подальшого розвитку їхнього хисту саме в цьому напрямі. Я була вражена дитячими роботами, малювали навіть на шпалерах, бо не було коштів на папір потрібного формату. Але не важливо на чому, головне – що ці діти вклали у роботи свою душу та бажання бачити Україну мирною і квітучою – зауважує засновниця Благодійного фонду «Разом» Людмила Русаліна.

Фінал конкурсу «Мирна Україна» відбувся цієї суботи, 15 грудня, у місті Черкаси в Будинку культури ім. І. Кулика о 13-00. На всіх учасників конкурсу, їхніх батьків, членів журі чекав концерт, на переможців – вручення грошових премій від тисячі до трьох тисяч гривень, а на гостей свята – експозиція із картин-учасників конкурсу. Свято не залишило байдужим жодного гостя, адже щирість і відкритість учасників та їхніх робіт подарували всім незабутні емоції та віру в мир у нашій країні.

Напередодні різдвяних свят фонд організовує аукціон із картинами учасників конкурсу. Виручені з аукціону кошти передадуть сім’ям загиблих воїнів АТО Черкащини. Решту робіт надішлють нашим бійцям на передову, у якості підтримки та щирої любові.

Поширити у соцмережах: