14 циркових вистав у містах Канів і Золотоноша, а також у селах Золотоніського та Черкаського районів відбувалися із 8 до 16 грудня. Такі вистави – подарунок жителям міст і сіл від мецената та засновниці Благодійного фонду «Разом» Людмили Русаліної. Безкоштовно відвідати виступи професійних акторів цирку мали можливість і діти, і дорослі.

Особливо таким подарунком тішилися жителі сіл у районах, адже туди, зазвичай, доїжджають не всі трупи та артисти. Дехто на цих виставах уперше познайомився із клоуном, а хтось і навчився навіть кільком фокусам.

– Проживаю в селі, працюю в Черкасах. Робота і дорога на роботу відбирають настільки багато часу, що дітвору елементарно ніколи зводити у цирк. Старшому синочку – 12, доні – 8. Проте тішилися виставі так, ніби бачили циркачів уперше, і я з ними заодно, адже, мабуть, востаннє на виставі була ще коли старшому було рочків 4, – каже жителька Руської Поляни пані Тамара.

А от хлопчик Андрійко разом із бабусею Вірою Михайлівною із села Коробівка на Золотоніщині узагалі на цирковій виставі побували вперше.

– Малий у нас дуже закритий, у садочок лише ось з осені пішли, тому ще триває процес соціалізації з дітками, тож дуже боялися, що не витримає вистави і такої кількості дітей. Проте його настільки захопили фокуси та людина-транформер, що навіть почав проситися на сцену, а коли цирк закінчився, то не хотів покидати глядацьку залу. Я ж сама була вражена виступом, бо цирк для нас, простих селян, то таке дивне і незрозуміле слово, ніколи в ньому не була. Дуже вдячні Благодійному фонду «Разом» за такий подарунок, – говорить Віра Михайлівна

Зі спеціальною програмою, яка передбачала залучення маленьких і дорослих глядачів до інтерактивної гри на сцені, гру безпосередньо у залі, акторські виступи та демонстрацію фокусів виступали актори цирку «Усмішка». Взаємодіяли із глядачами козак Дід Василь із «чарівною» мітлою, справжнім шариком і непосидючим капелюхом, людина-трансформер, чарівна фея Миру, фокусники. На завершення кожної вистави глядачів дивували незабутнім світловим шоу.

– У кожному місті чи селі була настільки дружелюбна й тепла публіка, що хотілося виступати перед нею ще і ще, – коментує учасниця циркової четвірки пані Ірина. Каже, що програму складали саме для цих гастролей складали так, аби вона і вмістила у собі всі найцікавіші родзинки цирку, і водночас не встигла набриднути навіть найвибагливішому глядачеві.

– У містах наповнюваність залу складала до 800 осіб, у селах – варіювалася, залежно від кількості жителів, але зали були заповнені ущент. Це говорить нам про те, що таки з подарунком до Дня Святого Миколая ми вгадали, адже у такий складний для країни час і з такими непростими економічними умовами, нині дуже складно батькам дарувати своїм дітлахам якісне і часте дозвілля. А для фонду «Разом» працювати для дитячої усмішки – один із пріоритетних напрямків, – зауважує меценатка, засновниця Благодійного фонду «Разом» Людмила Русаліна.

 – На жаль, стався і прикрий випадок. За півгодини до вистави у с. Плешкані Золотоніського району її відмінили. Сільська голова Галина Міхова повідомила, що безкоштовної вистави від фонду Людмили Русаліної не буде. Як ми зрозуміли на сільську голову тисне вище керівництво. Прикро, що діткам  не вдалося побачити виставу цирку “Усмішка”, адже згодом у залі взагалі вимкнули світло. Дорослих просимо не стояти на заваді дитячої радості через власні амбіції. Сподіваємося, що подібного більше ніколи не буде у нашій вільній і незалежній державі, яка прямує до європейського розвитку та нових стандартів життя, – зауважує директор фонду Борис Холоденко.

Проте замість вистави у Плешканях відбулися вистави у Бакаївському психоневрологічному інтернаті.

   

Поширити у соцмережах: