«Хто не знає свого минулого, той не вартий майбутнього, хто не відає про славу своїх предків, той сам не вартий пошани», – цей безсмертний вислів М.Т. Рильського відомий, напевно, кожному українцеві. Під такими гаслом пройшла цікава екскурсійна поїздка вчителів історії шкіл Золотоноші історичними місцями Черкащини. А підтримала цю ідею відома меценат, засновниця Благодійного фонду «Разом» Людмила Русаліна.

            «Першою  зупинкою була подорож до трипільського поселення в селі Легедзино, де ми поринули далеко в минуле – епоху неоліту. Свою широку популярність в Україні та за її межами воно набуло завдяки виявленому тут поселенню трипільської культури. Пізніше у цьому місці був створений Державний історико-культурний заповідник «Трипільська культура», у якому ми мали змогу побувати і доторкнутися до історії древньої цивілізації», – зазначила вчитель історії спеціалізованої шкли № 1 Тетяна Андрейко. Трипільські городища, або як їх ще називають Кукутень – Трипілля, були розташовані в основному в південно-східній частині Європи. Дослідники вже протягом тридцяти років працюють у трьох районах Черкаської області – Тальнівському, Уманському та Звенигородському. На їх території археологи виявили так звані поселення-гіганти, площа яких займає 2045 гектарів. Тут були знайдені одинадцять населених пунктів. У Легедзиному створено музей, присвячений трипільським мегаполісам. Крім частково відтвореного інтер’єру трипільських будівель, тут також є музейні експонати, яким понад 5 тисяч років. Це побутові вироби з глини – глечики, чаші, миски, казанки. Тут також представлені знаряддя праці, виготовлені з кісток і кремнію. Крім того, археологами були виявлені маленькі глиняні статуетки тварин і людей, які, можливо, були елементами внутрішнього декору трипільських жител.

 

Останньою зупинкою історичної подорожі став музей-садиба Героя України В’ячеслава Чорновола, який розміщено в будинку, де проживали його батьки (с.Вільховець Звенигородського району). Цей будинок було подаровано Черкаському обласному краєзнавчому музею сестрою В’ячеслава Максимовича – Валентиною Максимівною. 2007 року, з нагоди 70-річчя від дня народження видатного політичного та громадського діяча наукові працівники Черкаського обласного краєзнавчого музею створили експозицію, яку урочисто відкрили у ювілейні дні.

            «Вчитель історії ніколи ні стоїть на місці,  він знаходиться в постійному пошуку. На уроці   історії України вчитель постійно використовує  матеріали з історії рідного краю. І такі екскурсії дозволяють глибше, в деталях вивчати історію нашого народу, прививати любов до Батьківщини. Ми щиро вдячні Людмилі Володимирівні за підтримку наших ініціатив та бажаємо меценатці міцного здоров’я, успіхів та втілення всіх ідей та задумів», – резюмувала Наталія Дика.

Поширити у соцмережах: