У п’ятницю, 28 квітня, відбулося урочисте завершення спорудження Алеї Зірок Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського». Алея Зірок була закладена у 2014 році перед головним корпусом університету і увіковічила сьогодні імена 80 видатних випускників і вчених КПІ – братів Кас’яненків, Олександра Кудашева, Дмитра Григоровича, Лева Гасанова, Георгія Де-Метца, Валентина Згурського та ін.

«На цьому етапі Алея закінчена. Але ми сподіваємося, що сучасна молодь зробить такі самі внески у прогрес. Тому вона має перспективу розвиватися, продовжуючи прославлення видатних українських політехніків», – сказав під час відкриття Алеї Ректор НТУУ «КПI», Академік Національної академії наук України, доктор технічних наук, Заслужений діяч науки і техніки України, Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, Лауреат премії В.М.Глушкова НАН України, професор Михайло Згуровський.

На заході було відкрито пам’ятний знак на честь організаторів і меценатів створення Алеї Зірок, що споруджена за кошти викладачів університету та мецената Людмили Русаліної. Завдяки співпраці НТУУ «КПІ» та Фонду науково-технічного розвитку України ім. В.С. Михалевича, який очолює Людмила Русаліна, за останні роки було реалізовано низку важливих інноваційних проектів у галузі кібернетики, безпілотної авіації, екології, космічної та оборонної промисловості.

«Київська політехніка дала Україні та світу багато видатних науковців і винахідників. Знаменитий авіаконструктор Ігор Сікорський, конструктор ракетно-космічної техніки Сергій Корольов, конструктор авіадвигунів Архип Люлька – їхні імена надихають студентів на нові винаходи та дослідження, а Фонд імені Михалевича допомагатиме втілювати інноваційні проекти у життя. Ми віримо, що сьогодні саме наука та інновації стануть драйверами української економіки, які допоможуть вивести нашу державу в лідери високотехнологічного виробництва», – зазначила Людмила Русаліна.

19 червня 2014 року на орбіту було виведено перший український наносупутник «Політан-1», розроблений за підтримки Фонду колективом науковців і студентів НТУУ «КПІ». Супутник формату CUBESAT оснащений фотоелектричними перетворювачами зі збільшеними ККД і терміном експлуатації. Функціонал апарата надає додаткові можливості для дистанційного зондування Землі, калібрування радіолокаційних станцій і оптичних систем контролю космічного простору, створення нових систем зв’язку.

За підтримки Фонду було створено вітчизняний безпілотний авіаційний комплекс «Спектатор», який за багатьма показниками залишає позаду аналоги, взяті на озброєння передовими державами світу. Безпілотний авіаційний комплекс призначений для таких завдань: розвідка, моніторинг державного кордону, аерофотозйомка та пошуково-рятувальні операції. «Спектатор» розробили у 2014 році науковці та студенти НТУУ «КПІ» та виготовили на базі ВАТ «Меридіан» (ДК «Укроборонпром»). Вже у 2015 році налагоджено серійне виробництво та постачання безпілотних літальних апаратів «Спектатор» Збройним Силам України. Наразі Фонд фінансує створення цілої лінійки «безпілотників» – від класу мікро до оперативно-тактичного.

Біографічна довідка:

Людмила Володимирівна Русаліна – президент групи компаній «PetRus», громадський діяч і меценат, лауреат Всеукраїнського рейтингу «Людина року». Президент Фонду науково-технічного розвитку України ім. В.С. Михалевича. Батько – видатний вчений-кібернетик, академік НАН України Володимир Сергійович Михалевич, мати – знаменитий математик Маргарита Михайлівна Дієсперова.

Поширити у соцмережах: