У кінотеатрі «Київ» відбулася прес-конференція з учасниками Міжнародного конкурсу повного метру та учасниками конкурсної програми ЛГБТ-фільмів Sunny Bunny 47-го КМКФ «Молодість», а також постійних спонсорів кінофестивалю – Павла Вайсеро — маркетинг-директора компанії «МСЛ» та меценатки Людмили Русаліної.

Представив багаторічних спонсорів генеральний директор КМКФ «Молодість» Андрій Халпахчі: «Меценат Людмила Русаліна, яка є представником призу за найкращий повнометражний фільм, вручатиме приз — 2000 доларів за найкращий повнометражний фільм. Пан Вайсеро представляє нашого найстарішого спонсора та партнера — компанію “МСЛ”, яка є спонсором Гран-прі кінофестивалю (10 000 $)».

Зі свого боку маркетинг-директор компанії «МСЛ» наголосив на проблемі довіри в нашій країні до лотерей і розповів деталі про спільний із кінофестивалем конкурс: «Молодість — безпрограшна лотерея в межах Shoot&Play. Тема проста — дати можливість молодим митцям за допомогою однохвилинного відео та соцмереж показати, які вони бачать benefits (з англ. — користь) від лотерей, які прослідковують аналогії між лотереями й молодістю. Ми взялися реалізовувати це власним коштом у межах великої соціальної програми про донесення до великої української аудиторії знання про соціальну роль лотерей у всьому світі», — зазначив Павло Вайсеро.

На важливості підтримки кінофестивалю наголосила Людмила Русаліна: «Для мене велика честь і натхнення бути частиною дійства під назвою кінофестиваль «Молодість» у нашій країні. На мій погляд, кінематограф і кіноіндустрія можуть бути одним із драйверів економіки України».

Чимало запитань на прес-конференції було до литовського режисера фільму «Святий» — Андріуса Блажевічюса. Це його дебютна повнометражна стрічка, про яку він говорить: «Фільм доволі похмурий, але в ньому присутній хороший гумор. І зрештою все закінчується надією, що я вважаю дуже важливим для своєї країни».

Усі події кінострічки  розгортаються  в 2008 році в литовському провінційному містечку. На дворі економічна криза, Вітаса звільняють із заводу. Пошуки нової роботи не дають результату. Вітас намагається закрутити роман із миловидною перукаркою, але зазнає невдачі. Його охоплює ще одна ідея — разом зі своїм найкращим другом, Петрасом, він планує розшукати місцевого хлопця, який стверджує, що бачив Ісуса Христа в їхній місцевості.

Це дебютна повнометражна кінокартина  режисера. І ось , що він про неї сказав: «Фільм доволі похмурий, але в ньому присутній хороший гумор. І зрештою все закінчується надією, що я вважаю дуже важливим для своєї країни. За двадцять сім років незалежності нашої  маленької країни не було знято фільмів, які б показували  життя звичайних людей». Автор стрічки додав, що все показане у фільмі – це наслідок  глибокої економічної кризи. А ось присутніх зацікавили джерела  фінансування фільмів у рідній для режисера Литві. Андріус відповів так: «В нас є два джерела фінансування. Перше – державне фінансування, оскільки в нас мало населення, проживає менше трьох мільйонів людей, не можливо все зробити за кошти спонсорів. Але спонсори також вкладають гроші  в розважальні, комерційні фільми», – зазначив режисер.

До столиці приїхав і оператор фільму «Кондитер» – Омрі Алоні.  Він презентував стрічку для українських глядачів.  Це ізраїльська  драма режисера-дебютанта Офіра Рауля Грайцера. Світова прем’єра кінострічки відбулась у липні 2017 року на 52-му Міжнародному фестивалі в Карлових Варах, де він був нагороджений премією екуменічного журі.

Молодий німець Томас — геніальний кондитер, який може навіть найпростіші страви перетворити на справжні гастрономічні шедеври. Саме вони допомогли розпалити пристрасть між Томасом і туристом Ореном. Проте їхня любов тривала не довго — Орен помирає під час автомобільної катастрофи. Це стало справжнім ударом для Томаса, тому він вирушає до батьківщини коханця — Ізраїлю. Попри упередження щодо німців, він стає головним кондитером у кафе вдовиці померлого Орена. Вона і не підозрює, що їх із чужинцем об’єднує невисловлена туга за однією самою людиною.

«Кондитер» — фільм мультикультурний, в ньому порівнюються європейська і єврейська культури. До того ж режисер явно надає перевагу першій із них: «Ми  не хотіли акцентувати  наголошувати на тому, що це фільм про людей із гомосексуальною орієнтацією, ми просто хотіли зняти фільм про людей і нам не було дуже важливо чи це буде історія двох чоловіків, чи чоловіка та жінки» – насамкінець підкреслив у розмові  оператор кінокартини Омрі Алоні.

Стрічка Андріуса Блажевічуса «Святий» змагається за звання найкращого повнометражного фільму, приз «Скіфський олень» та 2 000 доларів, а також – за Гран-прі фестивалю та 10 000 доларів. Церемонія нагородження відбудеться 3 червня. Фільм “Кондитер” може стати найкращим ЛГБТ-фільмом фестивалю. Вечірка та вручення призів Sunny Bunny відбудеться 2 червня.

Поширити у соцмережах: