Подія – прем’єра документального фільму “ІМЕНІ ВИГОВСЬКОГО” (Конотопська битва)
Дата – 17 серпня о 19:00
Місце – в кінотеатрі “Київська Русь” (червона зала)
Опис події – За сприяння БФ «Разом» відомої меценатки Людмили Русаліної, у столиці, відбудеться прем’єра документального фільму про історичні події, пов’язані з перемогою у Конотопській битві. В той час козацько-татарське військо, очолюване гетьманом Іваном Виговським, зняло двомісячну облогу Конотопа й здобуло блискучу перемогу над переважаючим за чисельністю московським військом.
У фільмі чітко окреслені дві паралелі. По-перше історична ‒ боротьба гетьмана Івана Виговського під час війни 1659 року та сьогодення російсько-української війни на Сході України. Так, кадри фільму з військовими окремої мотопіхотної бригади імені гетьмана Івана Виговського перехрещуються з історичними подіями часів Конотопської битви. Їх поєднує збройна боротьба за волю й незалежність України, при цьому і ворог у них єдиний.
Над створенням кінострічки працювала кіностудія «Кінематографіст» Національної спілки кінематографістів України. Водночас фільм був зроблений на замовлення Міністерства культури України.
Ідея створення належить письменникові та сценаристу Богданові Жолдаку. Робота над стрічкою тривала вісім місяців, а зйомки відбувалися у квітні-травні 2019 року на Сумщині, зокрема, на місці розташування Конотопської фортеці та на полі бою, де тривала битва.
На прем’єрі будуть присутні особи, що брали участь у створенні фільму: провідні історики Сокирко О., Бульвінський А., Галушко К., Руденко О., письменниця Оксана Забужко, генерал Ігор Гордійчук та гурт “Хорея козацька” на чолі з Народним артистом Тарасом Компаніченком.
Вхід для глядачів – вільний.
Посилання на презентаційний ролик:
Поширити у соцмережах: