Нещодавно у Золотоноші відбулася презентація книги «Подорож Златокраєм». Це – нарис історії Золотоніщини та її поселень від давнини до сьогодення. Автори видання – відомі краєзнавці Григорій Голиш і його донька Лариса Лисиця. Його присвятили 95-річчю Золотоніського району та світлій пам’яті відомого краєзнавця М. Ф. Пономаренка. Благодійний фонд мецената Людмили Русаліної «Разом» також долучився до видання книги, спрямувавши кошти на друк нарису, а також подарувавши частину накладу «Подорож Златокраєм» навчальним і просвітницьким закладам міста Золотоноша.

На зустрічі зібралися ті, кого цікавить історія малої Батьківщини: школярі, депутати, представники міської влади, небайдужі містяни.

– Ми народжені українцями, і нашою батьківщиною є Україна. Та в кожного з нас є святе почуття синівської любові до рідного краю, – такими словами звертається до читача Григорій Михайлович Голиш, автор понад 450 публікацій, кандидат історичних наук, доцент, член Національної спілки України, почесний краєзнавець, Лауреат краєзнавчої премії ім. М.Максимовича та премії Народного вчителя О. Захаренка.

Григорій Голиш розповів, що перший тираж відомої у місті книги «Подорож Златокраєм» вийшов друком ще у 2008 році. Нині ж вона значно доповнена, осучаснена й виправлена. Науковці провели фахову й значну за обсягом пошуково-дослідницьку роботу в архівних установах, бібліотеках і музеях, зустрічалися з великою кількістю жителів району, аби до історичних даних додати цікаві факти, незвичні історії й ушанувати людей, які цю історію творили.

– Нині дуже важливо не просто знати власну історію, а й плекати пам’ять про важливі події, що вплинули на наше сьогодення, і вчитися творити історію майбуття України, – наголошують у Благодійному фонді «Разом». – Саме тому ми підтримали видання цього нарису, а також частину накладу передали навчальним і просвітницьким закладам Золотоніщини, бо ж немає нічого важливішого, ніж пам’ять про своє коріння.

Поширити у соцмережах: